Posted on

汽车保险有三种,你懂那三种吗?

car Insurance malaysia

汽车保险可以额外添加的选项

所有在大马上路的汽车都得拥有汽车保险,以防万一发生意外时,受害者和车主都可以获得赔偿保障。基本上汽车保险分为3个类别,分别是Comprehensive Cover、Third Party, Fire & Theft Cover、以及Third Party Cover。就是人们俗称的1号至3号保险

1号保险 COMPREHENSIVE COVER, 意味就是基本保险范围内受保,‘全保’,但是有些特别额外添加购买的受保事项还是要购买的。

2号保险 THIRD PARTY, FIRE & THEFT COVER, 不保范围内是 OWN DAMAGE (自己驾车去撞树和一切因自己造成的意外),是 1号保险保费的75%,你可以节省达35%哦,但是这个保险要特别要求保险公司申请。

Continue reading 汽车保险有三种,你懂那三种吗?
Posted on

BTS COMEBACK 2020 BRING WAVES TO SOCIAL MEDIA

KIM NAMJOON, KIM SEOKJIN, MIN YOONGI, JUNG HOSEOK, PARK JIMIN

KIM TAEHYUNG, JEON JUNGKOOK, BTS!

BTS COMEBACK SONG TEASER CREATE “earthquake” on TikTok and Twitter. Trending globally and ignites excitement in their soon to be comeback which said to be on 27 February 2020. 

ARMY MUST BE MARCHING TO WELCOME THEIR KINGS! ON AND ON!

BTS “ON” TEASER FROM TIKTOK

#OnChallenge TikTok CRASHING TIKTOK with over 6.5 million video

Posted on

Lisa Become Hot Topic With Her Outfit at Milan Fashion Show

LISA’s Blackpink never fail to amaze us with her Aphroditative aura day by day. 

Lately, Lisa attend Prada Fashion Show and cause a wave among her fans and netizen.

Her golden outfit shine out her beauty more and more!

Here a sneak peak!

A Lisa’s dedicated fan also made editted out an outfit and make us see how amazing if Lisa wears that kind of outfit.

IT IS SOOOO BEAUTIFUL AND POWERFUL!

Posted on

APA ITU “ILLUMINATI”?

Sering kali kita lihat di ruang komen social media, setiap kali ada situasi atau bencana yang tular, ada je akan cakap “ Ini semua illuminati.” Adakah anda sebetulnya tahu apa itu illuminate sebenarnya?

Iluminati ini adalah sebuah organisasi rahsia yang dikatakan mengawal dunia dengan “tangan ghaib”. Organisasi ini terdiri daripada ramai selebriti terkenal seperti Beyonce, Katy Perry, Paris Hilton, Barack Obama, Adolft Hitler, Ratu England dan sebagainya.

Contoh-contoh insiden yang dikaitkan dengan illuminati adalah pembunuhan presiden AS John F.Kennedy dan kematian Whitney Houstin.

Hal ini bermula apabila seorang professor kolej sekular di Bavaria tercabar oleh ejekan rakannya pada tahun 1776. Hali ni menyebabkan individu yang bernama Johann Adam Weishaupt untuk menubuhkan organisasi yang sekarang digelar Illuminati. Pada awal penubuhan, organisasi ini bergabung dengan Freemasons namun ia mengalami pergolakan dan perselisihan faham sehingga menyebabkan bubarnya organisasi tersebut.

Namun, netizen berspekulasi bahawa organisasi tersebut telah bangkit semula berikutan insiden besar yang menimpa dunia. Adakah hal itu benar atau tidak, masih menjadi persoalan dan teori dan misteri.

Posted on

5 Cara Elak Penipuan Semasa ” Shopping Online”

1. Pastikan Laman Web ada Sistem Jaminan

Sistem jaminan ini akan melindungi hak anda sebagai seorang pembeli dan anda dapat melaporkan apa-apa pekara yang merugikan sekiranya hal sedemikian berlaku kepada anda. Contohnya:

  • Lazada ada Lazada Guarantee yang bagi jaminan sekiranya pada barang-barang tertentu sekiranya ia palsu, luput tarikh, ataupun rosak. Bagi barang- barang lain pula, ia masih dilindungi di bawah polisi pulangan yang biasa.
  • 11street.my ada sistem eScrow yang hanya akan melepaskan bayaran kepada pembeli bila barangan tu dah sampai.
  • Shopee ada Shopee Guarantee di mana korang kena confirm yang korang dah dapat barang tu baru bayaran akan diberi kepada penjual.
  • Mudah.my ada PayPal Buyer Protection tapi hanya sah untuk bayaran melalui PayPal je. Ada beberapa barang tertentu yang tak termasuk dalam perlindungan ni seperti kereta, rumah, tiket kapal terbang, dan beberapa lagi.
  • Lelong ada Buyer Protection Program (BPP), tapi ini pun hanya sah untuk bayaran yang dibuat melalui NetPay, dan pada barang-barang tertentu sahaja.

2. Baca review dengan teliti

  • Bukan semua review adalah dari pembeli yang sebenar, kadang-kadang penjual akan menyamar sebagai pembeli untuk penipuan demi mendapatkan keuntungan yang lebih banyak. Perhatikan pola-pola komen pembeli yang dipaparkan, jika kelihatan mencurigakan, batalkan niat anda untuk membeli barang tersebut. Anda juga boleh mencari maklumat mengenai seseorang penjual di laman Google atau platform jualan atas talian yang lain.

3. Jumpa Depan-depan daripada Bank In atas talian

  • Bagi pembelian yang dilakukan dari Whatsapp, Facebook atau Instagram yang tidak mempunyai Sistem Jaminan yang kukuh, lebih baik sekiranya melihat barangan yang dibeli di depan mata sebelum bayaran untuk mengelakkan daripada kena tipu. Lagi-lagi jika harga barangan tersebut mencecah ratusan ringgit atau anda ingin membeli barangan yang preloved atau second hand.

4. Berhati-hati apabila berurusan dengan penjual atau pembeli luar negara

  • Sebaiknya, jika anda ingin membeli barang daripada luar negara, gunakan platform jualan atas talian yang ada sistem jaminan daripada berurusan melalui sosial media. Risiko penipuan akan berlaku adalah sangat tinggi.

5. Semak rekod penjual atau pembeli jika berasa sangsi atau bila naluri berbicara

Jika pembeli atau penjual mempunyai ragam yang pelik ketika ingin menjalankan urusan dengan anda seperti meminta refund yang melebih-lebih, menangguhkan bayaran dengan alasan tidak berasas, membuat rundingan dengan cara tidak masuk akal dan sebagainya, anda boleh menyemak rekod mereka di laman ini :

  • Tipu.my, korang boleh semak nama, nombor telefon, dan nombor akaun bank untuk kepastian.
  • Truecaller untuk semak nombor telefon tu datang daripada negara mana. Jika negara tu macam tidak masuk akal, abaikan.

Kesimpulannya jika anda membeli barang di atas talian, fahami dan lebih berhati-hati semasa berurusan dengan individu berkaitan tanpa mengira anda berperanan sebagai pembeli atau penjual. Pastikan anda tahu hak anda dan laporkan kepada polis sekiranya ada pekara yang tidak sepatutnya berlaku menimpa anda.

Posted on

Top 5 Best Life Lesson Movie.

1. Bruce Almighty

Bruce Almighty is a fun yet inspiring film with a meaningful message. It‟s about a TV reporter (Jim Carrey) who constantly has bad things happening to him. He complains that God is doing a terrible job — at which point God appears to him and offers him all his powers to see if he can do a better job. Along the way, he learns lessons that change his life.

2. The Peaceful Warrior

Based on Way of The Peaceful Warrior (book), the film features Dan, a student from U.C. Berkeley who has everything a college student could possibly want — looks, fame, great friends, attention from every girl, and talent in his gymnastics, his passion. Yet he‟s unhappy, deeply troubled, and has trouble sleeping at night. One night, he meets a guide and his journey of self-discovery begins.

3. The Family Man

The Family Man is a comedy drama about a highly successful, single investment banker (Nicholas Cage) who gets to experience how his life would have been if he made a different decision 13 years ago (staying with his girlfriend rather than opting for a high-flying career). It’s a movie that presents a ‘what if I had done this instead?’ scenario and contrasts a life with great wealth and success vs. a quiet family life.

4. Click

The Family Man is a comedy drama about a highly successful, single investment banker (Nicholas Cage) who gets to experience how his life would have been if he made a different decision 13 years ago (staying with his girlfriend rather than opting for a high-flying career). It‟s a movie that presents a „what if I had done this instead?‟ scenario and contrasts a life with great wealth and success vs. a quiet family life.

5. The Bucket List

The Bucket List is about two terminally ill men (Jack Nicholson and Morgan Freeman) who cross paths in a hospital after being diagnosed with lung cancer. Through their treatments, they befriend each other. They decide to embark on a trip to fulfill their bucket lists — a list of things they want to do before they die.

Recommendation retrieved from https://personalexcellence.co/blog/inspirational-movies/

Posted on

“PENTING” VS “TAK PENTING”

3 PEKARA APA YANG “PENTING” tak semestinya penting, dan yang “TAK PENTING” tak semestinya enteng!

PENTING: SIAPKAN SEMUA KERJA PADA SATU MASA, “TREND MULTITASK “
TAK PENTING: BUAT SATU KERJA PADA SATU MASA, “DIVIDE AND CONQUER”

  • Setiap dari kita semestinya diajar sejakkecil oleh masyarakat untuk mampu melakukan pelbagai kerja dalam satu masa. Istilah fleksibel mula diperkenalkan dan semua orang berusaha memenuhi keupayaan itu. Beban bertambahh dan akhirnya kita akan cakap “ ah! Aku depress aa dengan kerja ni! Tak siap-siap!” Chill brother and sister, walaupun kita bukan budak sekolah lagi, cuba buat satu journal untuk jadual kerja dan kita akan menjadi teratur. Amalkan dan segalanya akan menjadi lebih baik.

PENTING: ELAKKAN KRITIKAN/ KOMEN NEGATIF
TAK PENTING: BERANI MENYUARAKAN PENDAPAT

  • Hidup ni, tiada yang sempurna. Kita akan disalahkan dan menyalahkan satu sama lain. Namun, jangan biar itu menyekat kita daripada saling berkongsi pendapat untuk menambahbaik kekurangan satu sama lain. Marilah saling melengkapi.

PENTING: KEBEBASAN PENUH
TAK PENTING: KEBEBASAN DENGAN KAWALAN TERTENTU

  • Remaja pastinya mengalami masalah ini, “aku nak bebas, jangan kongkong aku”. Tahu tak kongkongan tu yang mengajar anda erti mengawal diri supaya tidak terjerumus ke alam yang gelap. Kongkongan atau kawalan bukan sesuatu yang negatif kerana ia juga meningkatkan keupayaan kita untuk menyesuaikan diri di dalam persekitaran yang baru. Namun janganlah dilakukan secara berlebihan dan lebih baik dilakukan secara ‘ WIN-WIN SITUATION’.
Posted on

TIPS MOVE ON DARI “CRUSH”

Semua kawan sudah berpunya, mulalah kita mencari sasaran untuk menautkan perasaan yang dikenali dengan istilah sensasi “Crush”. Bila nampak crush, hati berbunga-bunga namun bila tahu crush sudah berpunya, maka bersesuaian dengan istilah crush “Hati anda hancur menjadi serpihan”. Sila kutip serpihan hati anda.
Berikut 5 langkah untuk move on daripada Si Dia.

1. TIDUR AWAL. Bila larut malam, buka karakucap namun wajah dan suara si dia bermain di dalam fikiran dan berkali-kali mengetuk pintu hati. Mulalah rasa angau dan sedih sehingga aktiviti anda seperti bekerja dan mengulangkaji pengajaran terganggu.

2. BERHENTI STALKING, UNFOLLOW ATAU BLOCK SOSIAL MEDIA ORANG TU. Seminggu dua anda mungkin mempunyai keinginan untuk menjadi ejen FBI, mengorek segala maklumat dan merenung lama gambar crush, namun anda haru skuat dan menentang kemahuan itu. Sembahnyanglah, perbaiki iman mu, belajarlah, perbaiki gred anda dan bekerjalah, mencari rezeki untuk keluarga.

3. OUTING DAN LEPAK DENGAN KAWAN. Bawalah sahabat handai anda untuk berhibur bersama-sama dan berseronok untuk menghilangkan rasa sunyi atau angau itu. Ketika lepak-lepakan itu jangan pula membangkitkan isu-isu atau pekara tentang Si Dia.

4. DENGAR LAGU RANCAK. Google atau cari di Spotify atau di mana-mana lagu yang rancak dengan lirik yang memotivasikan atau bersemangat untuk menceriakan hati anda. Elakkan mendengar lagu-lagu romantic agar kesedihan anda tidak melarat.

5. Redha bahawa Crushmu bukan Jodohmu. Jika crush anda bukan jodoh anda, jangan sedih kerana Tuhan akan menyediakan yang lebih baik untuk anda. Jika crush anda hensem, mana tau suatu hari nanti anda akan mendapatkan boyfriend yang lebih berkarisma dan maskulin namun gentleman. Fikir secara positif.

Posted on

DARI MANA DATANGNYA “ABC”?

Kita belajar ABC dari bangku tadika lagi namun tidak pernah pula bagaimana ABC atau abjad itu boleh ada?Semuanya bermula daripada Egypt :

Pada suatu masa dahulu, warga Egypt menggunakan Hieroglyphs yang mewakili konsonan dan logograf. Logograf ialah huruf dan simbol digunakan untuk mewakili keseluruhan perkataan.

Abjad mula tercipta apabila orang Kanaan atau Orang Samaria berkerja di Pusat Kota Egypt pada kurun ke-15. Penggunaan abjad mula tersebar ke kawasan lain seperti Timur Tengah dan Eropah pada beberapa kurun selepas itu.
Golongan yang mula menggunakan abjad secara meluas ialah Kaum Phoenicia atau dikenali sebagai Orang Ungu yang menguasai kerajaan maritime di sekitar wilayah Mediterranean.

Mereka menggunakan abjad secara meluas di dalam urusan perdagangan dan berlakunya penyebaran sehingga wujudnya Abjad Phoenicia.
Kemudian, Greek meminjam Abjad Phoenicia pada kurun ke-8 sebelum masihi dan menyesuaikannya dengan penggunaan bahasa mereka sendiri. Kemudian, orang Latin mengenali dan mempelajari abjad tersebut kerana berlakunya interaksi dengan orang Greek.
Orang Latin kemudian meningkat dari segi populasi dan membina empayar yang dikenali sebagai Rome.

Walaupun berlakunya kejatuhan empayar Rome, abjad Latin masih kekal dan mempunyai pengaruh yang besar kepada masyarakat.

Retrieved from https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Macedonian_Latin_alphabet.jpg

Abjad Latin tersebut berevolusi seiring zaman dan penggunaan menjadi Inggeris Kuno dan Inggeris Moden yang kita gunakan di zaman moden ini.
Itulah serba sedikit sejarah penciptaan ABC yang kita pelajari dan gunakan selama ini.

Posted on

网红打卡必去的热点在霹雳州金宝,赶快share 给你的网红朋友Jio她一起去打卡【迪士尼梦幻街道】!

Disney Avenue Kampar

马来西亚也有迪士尼的景点!?如果只有短短的一两天的小假期,又不知道要去哪里的话,可以来到霹雳州的金宝【Kampar】的迪士尼商圈【Disney Avenue】里面去拍照打卡哦!这里街道两旁的的店屋全都是七彩缤纷,设计也非常的欧式,拍起照来十分好看!而且也非常适合KOL网红或要拍摄婚纱照的新婚情侣哦!

Continue reading 网红打卡必去的热点在霹雳州金宝,赶快share 给你的网红朋友Jio她一起去打卡【迪士尼梦幻街道】!